Artikler
For den danske biodiversitet
arrow_backTil oversigten7. november 2023 | AB Catering | BC Catering | inco
Sammen med Foreningen for ORIGENALER sætter vi hos AB Catering, BC Catering og inco fokus på at fremme den danske biodiversitet. Det handler blandt andet om at bevare produktionen af de gamle grøntsorter, så vi også i fremtiden har et spændende og smagfuldt udvalg af grønt i køkkenet.
HVORFOR BEVARE ”ORIGENALERNE”?
Biodiversiteten er under pres – også den, der vokser på marken. Derfor arbejder Foreningen for ORIGENALER for at genintroducere vores danske, hjemmehørende plantesorter i fødevaresystemet – og dermed skabe mere biodiversitet på tallerkenen.
Det hele startede oprindeligt som et pilotprojekt i 2019, hvor Randers Regnskov med Randi Hansen som projektleder og en række økologiske producenter gik sammen om at undersøge og teste, hvordan man kan sikre diversiteten i vores fødevaresystem.
- De gamle grøntsagssorter er vigtige at have i produktion, hvis generne herfra skal være tilgængelige i fremtiden. Sorterne er bl.a. med til at sikre, at man i det professionelle køkken har flere strenge at spille på – både i forhold til smagsnuancer, farver og teksturer. Vi har i mange år interesseret os for lokale fødevarer. Som madfolk ønsker vi, at et steds DNA skal komme til udtryk i råvaren, produktet, måltidet. Med ORIGENAL er vi helt inde konkret at arbejde med DNA, da det rent faktisk handler om at genintroducere og bevare vores danske fødevaregenetiske ressourcer i produktionen – og efterfølgende få dem på menukortet. Det er spændende.
Randi Friis Hansen Projektleder, ORIGENAL
Se mere på https://origenal.dk/