Q&A - Mød 3 besøgende på
Madværkstedet København

Publiceret februar 2025. Skrevet af pej gruppen.

Vi har talt med tre aktører i fødevarebranchen om sundhed, som er årets tema på fødevaremessen Madværkstedet København, som afholdes den 11.-12. marts i Lokomotivværkstedet. 

Judith Kyst

Administrerende direktør
Madkulturen 

1. Er der nok fokus på sundhed i fødevarebranchen?

Sundhed er blevet en vigtig drivkraft for forbrugernes madvalg, og den udvikling er man opmærksom på i fødevarebranchen. Men andre tendenser trækker i en anden retning, så forbrugernes madvaner i realiteten bliver mere usunde. Mange efterspørger hurtige løsninger i form af takeaway, convenience og færdigretter. Udbuddet har udviklet sig, så der er flere sunde valgmuligheder, men ofte vælges de billigere varianter, der generelt er mere usunde end hjemmelavet mad. Også drikkevanerne er blevet mere usunde, og forbrugerne får oftere sodavand og energidrik til måltiderne, viser Madkulturens tal. Et af de helt store problemer er, at usunde madvaner har en stærk social slagside. Har man et presset madbudget, vælger man oftere det fede kød – eller dropper grøntsagerne til fordel for de sikre kalorier. Alt i alt er der en opgave for fødevarebranchen i at hjælpe forbrugerne med at vælge de madvarer, som passer til deres ønske om en sund livsstil.

2. Kan fødevarebranchen bidrage til en sundere livsstil?

Fødevarebranchen kan bidrage ved at promovere sunde og velsmagende løsninger, som både er til at betale og nemme at gå til. Det kan være convenience, der letter den grønne, sunde madlavning. Eller færdigretter med mindre fedt, sukker, salt og tilsætningsstoffer. Samt initiativer til at promovere de gode råvarer og sunde drikkevaner. Godt nok har mange forbrugere svært ved at gå nye veje, når de køber ind. Men har man et produkt, der rammer rigtigt i forhold til smag, pris, nemhed og sundhed – så er man godt på vej. Nogle af de største trends i fødevarebranchen er snacking og mad på farten, som virkelig vinder frem, særligt blandt unge. Derfor er det vigtigt at have fokus på sunde løsninger, også når det gælder mellemmåltider og den hurtige mad. En anden udvikling, som har været i gang længe, er discountbølgen og det store fokus på pris og tilbud i indkøbssituationen. Igen handler det om at gøre opmærksom på råvarer og grønne hacks, som gør det muligt at spise sundt på et lille budget. Der skal tænkes endnu mere i convenience, som efterspørges i stor stil, i takt med at madlavningen skal overstås på stadig kortere tid. Det kan understøtte madlavningen i en travl hverdag – så længe det ikke bliver normen, at man erstatter madlavningen af mere usunde færdigretter.

3. Hvad forventer du af dit besøg på Madværkstedet?

Messen er en god anledning for mig til at komme i dialog med folk fra hele fødevarebranchen om de muligheder, vi har for at hjælpe danskerne til sundere og grønnere madvaner. Jeg glæder mig rigtig meget til at være med i åbningstalken og dele erfaringerne fra Madkulturens indsatser, blandt andet i forhold til omstilling i kantiner, maddannelse og grønne forbrugsvaner. Og så håber jeg at møde nogle spændende nye grønne og sunde løsninger rundt omkring på messestandene.

Christian Bøjlund

Kok og iværksætter

1. Er der nok fokus på sundhed i fødevarebranchen?

Det er spændende, at Madværkstedet har valgt sundhed som messens tema. Det er et vigtigt emne, som fortjener mere opmærksomhed. Om der er nok fokus på sundhed i
fødevarebranchen er et komplekst spørgsmål. Det er positivt at forbrugerne i stigende grad er opmærksomme på sundhed og ernæring – og efterspørger sundere produkter. Der er også kommet mere fokus på økologi, plantebaserede fødevarer og dyrevelfærd. Der er dog stadig nogle udfordringer, blandt andet at prisen på fødevarer spiller en stor rolle for mange forbrugere, og at usunde fødevarer ofte er billigere end sunde alternativer. 

2. Kan fødevarebranchen bidrage til en sundere livsstil?

Jeg mener, at ultraforarbejdede fødevarer bliver et vigtigt indsatsområde i de kommende år. De repræsenterer en bekymring for både sundhed og bæredygtighed. Jeg tror, at vi vil se en fortsat bevægelse væk fra disse produkter i fremtiden. Fødevarebranchen bør derfor fokusere på følgende:

  • Rene og naturlige ingredienser: Forbrugerne efterspørger i stigende grad økologi, minimal forarbejdning og ’clean label’-produkter.
  • Plantebaseret revolution: Den plantebaserede bølge er en af de stærkeste trends i fødevarebranchen.
  • Bæredygtighed: En central faktor i forbrugernes valg. De forventer, at virksomhederne tager ansvar for miljøet, klimaet og social ansvarlighed.
  • Personalisering og gennemsigtighed: Forbrugerne vil vide, hvor maden kommer fra, og hvordan den er produceret.
  • Sundhed og velvære: Forbrugerne efterspørger funktionelle fødevarer, produkter med reduceret sukker- og fedt­indhold og specifikke sundhedsmæssige fordele.

3. Hvad forventer du af dit besøg på Madværkstedet?

Min forventning er, at jeg får kendskab til flere retninger, tanker og indsigter om sundhed i branchen – og ikke mindst møder en masse gode mennesker og kræfter. Jeg håber også at opleve, at alle gæster vil gå med og vise engagement over for den viden, de bliver tilbudt.

Umahro Cadogan

Sundhedssekspert

1. Er der nok fokus på sundhed i fødevarebranchen?

Både ja og nej. Der bliver talt om og fokuseret på sundhed, der er masser af virkelig gode, ja faktisk fantastiske tiltag, men der er stadigvæk et uudnyttet potentiale. Ellers ville sundhedsstatistikkerne se bedre ud, og folkesundheden ville være bedre.

2. Kan fødevarebranchen bidrage til en sundere livsstil?

Ved at gøre de sunde fødevarer og måltider mere tilgængelige og lede forbrugernes opmærksomhed hen på disse via alle kanaler (placering, markedsføring, tilgængelighed, convenience, branding). Og ved at mindske tilgængeligheden af føde- og drikkevarer, der er usunde i overflod. Teknisk set er det forbrugerne selv, der bestemmer, hvad de køber, spiser og drikker, men i hverdagen er en stor del af vores valg af mad og drikkevarer ikke drevet af logik, objektivitet og rationel tankegang. De er drevet af vaner, rutiner, impulser, tilgængelighed, nudging og påvirkning af andre (mennesker, detailhandel, takeaway etc.). Det, de tilbyder og sælger af mad og drikke, er det, vi spiser og drikker, uagtet at vi ville vælge anderledes, hvis der var tid og rum til selv at styre indkøbet og indtaget. Og ikke mindst ved at hjælpe med at gøre forbrugerne i stand til at lave mad af råvarer og ingredienser via opskrifter, inspiration og undervisning. 

3. Hvad forventer du af dit besøg på Madværkstedet?

Via mit oplæg håber jeg at kunne bidrage til, at fødevareog madbranchen bliver endnu mere vidende om samspillet mellem fødevarer, råvarer og sundhed. Jeg vil gerne give både viden og inspiration, for der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale, som vi skal have i spil for vores alles sammens skyld. Og så vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at alle deltagerne går derfra med indsigt og redskaber, som de kan sætte i spil med det samme, så vi går fra viden til action i forhold til folkesundhed.

pej gruppen

Trendinstituttet pej gruppen er en pålidelig kilde til viden om fremtid, tidsånd, trends, design og forbrug. Med næsten 50 års erfaring tilbyder de ekspertise, der hjælper professionelle aktører med at skabe succes gennem omfattende viden og stærke værktøjer. Deres trendmaterialer, konsulentarbejde, konferencer og rådgivning giver indsigt til velinformerede beslutninger. Uanset om man søger nye trends eller strategisk vejledning er pej gruppen en værdifuld sparringspartner.

pej gruppen

Få seneste nyt fra Foodexpo og gå ikke glip af eksklusive trendartikler fra pej gruppen


Tilmeld Foodexpos nyhedsmail

keyboard_arrow_up