Artikler

Prisvindende olivenolie

arrow_backTil oversigten

12. september 2024 | Carl B. Feldthusen

Olivenolie er ikke bare olivenolie. Det ved vi alt om hos Feldthusen. Der er stor forskel på de oliens smag, karakter og aroma - det afhænger nemlig af faktorer som sort, dyrkning, klima, høst, presning og opbevaring - præcis ligesom med vin. Og ligesom i vinens verden, findes der også en hel verden af olivenolieeksperter, kendere, konkurrencer og kåringer af de bedste olier.

Der afholdes således konkurrencer hele året rundt i hele verden, hvor de bedste olier bliver bedømt på smag og kvalitet. Det sker også for flere af Feldthusens ekstra jomfru olivenolier, som regelmæssigt bliver belønnet ved internationale konkurrencer.

For nyligt er Feldthusens ekstra jomfru olivenolie fra Iliada blevet præmieret ved dette års Japan Olive Oil Prize samt ved Masters Of Olive Oil i Monte Carlo.


Hvad påvirker kvaliteten og smagen af olivenolie?

Der er mange faktorer, der påvirker en god olivenolie. Det fortæller Feldthusens ekspert Michael Sander Pedersen her om:

Selve frugten
- Det er klart, at gode oliven giver det bedste udgangspunkt for en god olivenolie. Oliven, der har været på jorden, har mærker fra insekter eller svamp, og vil ikke give en lige så god olie som fejlfrie oliven. Af samme årsag må oliven med fejl ikke bruges til presningen af ekstra jomfru olivenolie. Vejrforholdene spiller også en afgørende rolle, og oliven, der har fået tilpas sol og vand, er naturligvis at foretrække.

Høst
- Jo tidligere, man høster, jo mindre olie per kilo oliven kan man udvinde. Det skyldes, at frugterne udvikler mere olie, jo mere modne de bliver. Hvis oliven høstes, inden de er modne, får olien en mere intens smag og duft. Samtidig giver det olien en større koncentration af unde plantestoffer og naturlige antioxidanter.
Feldthusens Early Harvest Ekstra Jomfru olivenolie er en af disse olier, der er produceret af umodne oliven og derfor har en meget intens smag, aroma og farve.

Plukning
- Jo mere skånsomt olivenerne plukkes, jo bedre kvalitet af olie giver de. Håndplukning er den klart mest skånsomme metode.

Presning
- Presningen er en afgørende rolle for olivenoliens kvalitet. Jo lavere temperatur under presningen og jo mindre kemi, der er brugt, jo bedre olie. Af samme årsag skal en ekstra jomfru olivenolie være koldpresset og produceret uden kemi.

Tid fra høst til presning
- Jo kortere tid, der går fra høst til presning, jo bedre kvalitet får olien, ligesom flere af de sunde egenskaber fra olivenerne bevares. Det er der en lang og teknisk forklaring på, men helt kort fortalt skyldes det, at de triglycerider, som olien består af, nedbrydes, og at nedbrydningsprocessen resulterer i frie syrer i olien. En ekstra jomfru olivenolie må have et syreindhold på max. 0,8 procent. Det skyldes, at jo lave syreindholdet er, jo bedre og friskere er olien.

Træets alder
- Mange oliventræer topper, når de er omkring 20-25 år gamle. Det er her, at udbyttet af oliven er størst. Herefter bliver antallet af oliven færre og færre, men kvaliteten bliver derimod bedre.

Opbevaring
- Når oliven er høstet, presset og hældt på flasker, kan man faktisk også gøre sit til, at olivenolien bibeholder sin kvalitet. Det er nemlig enormt vigtigt at opbevare sin olivenolie rigtigt, da forkert opbevaring faktisk kan forringe oliens kvalitet, ligesom den hurtigere vil blive harsk

Flere artikler fra Carl B. Feldthusen

Artikel er skrevet af:

Carl B. Feldthusen

Vi er en af de førende distributører af fødevarer og olier til det nordeuropæiske marked.

Carl B. Feldthusen blev grundlagt i 1916, og kunne derfor fejre 100 års jubilæum i 2016. Det er vi selvsagt meget stolte af, og vores lange tilstedeværelse i fødevarebranchen, samt vores historie har formet os til dem, som vi er i dag. Grundpillen i vores tilgang til vores kunder og leverandører er at bruge denne viden og erfaring til at skabe et moderne Feldthusen, som skal skabe værdi, vækst og tryghed for alle, som handler med os.

Se profil
keyboard_arrow_up